MartriX org. -  Follow The Feel
Intuïtief Boksen
Andere training concepten spelen ook een belangrijke rol. Door de jaren heen is iBoksen een concept geworden welke  de meest belangrijke elementen van de Chinese vechtkunsten in zich opgenomen heeft, inclusief enkele van de  “72 vaardigheden” van Shaolin Quan. Maar ook elementen van Oosterse vechtkunsten zoals Karate, Aikido, Kendo, Pentjak silat, Muaythai Boksen, Western Boksen, een vleugje worstelen en de laatste inzichten in management en leiderschap ontwikkeling.

Volgens Wang Xiangzhai  zijn de doelen van yiquan, iBoksen - taikiken:

       - gezondheid,
- het plezier van het leren van de principes van het functioneren van de menselijke geest en het lichaam,
- zelfverdediging.

De gezondheid, filosofische en krijgs aspecten van iBoksen zijn onafscheidbaar. Gezondheid oefeningen vormen het meest basis en onontbeerlijke gedeelte van de training methode. Het oefenen begint altijd met de 'Gezondheid stand'  ritsu zen (jianshen zhuang), dan de vechtstand han zen - jiji zhuang gevolgt door de langzame beweging oefeningen zoals  Yuri – shili 'kracht voelen' and 'frictie stappen' hai lopen - moca bu, het dynamisch uitgeven van kracht hakkei - fa li en 'stem testen Kiai -  shi sheng.
Oefeningen in paren zijn verdeeld in twee groepen: pushing hands (suishu - tui shou) en vrij vechten (kumite - san shou).
In iBoksen wordt het gebruik van intuïtie extra benadrukt, wu yi quan, wu betekent niets, yi betekent geest, bewustzijn, intentie, quan - vuist, vecht kunst. Dit intuïtieve concept gaat net een stapje verder dan yi quan (mind boxing.)
(Ritzuzen - zhan zhuang  is een vorm van oefenen welke omschreven kan worden als "trainen terwijl je rust, rusten terwijl je traint". Het is een introductie voor de meer gevorderde jiji zhuang, Het hoofddoel is het ontwikkelen van kangen ryoku - hunyuan li, de holistische, natuurlijke, oerkracht. In ontspaning zoeken we kracht, in stilte zoeken we beweging. Langzaam bereik je een hogere vorm van coördinatie van alle delen van het lichaam en een toestand "dat alle delen van het lichaam als een veer zijn". In de langzame yuri - shi li en hai - moca bu bewegingen proberen we het zelfde gevoel te bewaren van een elastische verbinding tussen lichaam en omgeving en tussen de veschillende delen van het lichaam (in andere woorden: kangen ryoku - hunyuan li als in han zen - jiji zhuang.
In hakkei - fa li   leren we kangen ryoku - hunyuan li  te gebruiken op een explosieve manier (het wordt vaak explosieve kracht genoemd - baozha li).
Shi sheng, ondersteunend geluid helpt bij de coördinatie en output van kracht.
Suishu - Tui shou  en kumite - san shou zijn twee strikt verbonden groepen van oefeningen, waarvan het doel is zelfverdediging vaardigheden te ontwikkelen.
In suishu - tui shou is er kumite - san shou, in kumite - san shou is er shuishu - tui shou. Gezien van uit de basis methode kan  suishu - tui shou omschreven worden als yuri - shi li met een partner. Gezien vanuit het gevecht, bereidt kumite - tui shou ons voor op situaties  waar er contact is tussen armen van beide tegenstanders. We  de tegenstander efficiënt te controleren en aan te vallen. Kumite - san shou  is de studie van het gevecht.
Om aan te vallen en ons te verdedigen kunnen we handen (vuisten), ellebogen, schouders, hoofd, heupen, knieën, voeten. Aanval en verdediging zijn in één.

Het MartriX iBoksen training concept omvat Taoïstische reinigings rituelen zoals schrijven en verbranden, rekken en sterkken, trainen met bokspads, stootkussens en zware bokszakken.
Buiten onze Taijiquan training, richten we ons niet op vaste vormen noch op vastgestelde series van technische combinaties.
We concentreren ons op het leren van eenvoudige, basis methoden en principes om bij een manier van spontaan bewegen te komen.
De theorie van  iBoksen

Algemene karakteristieken

iBoksen (Taikiken, Yiquan) is een uitzonderlijk simpel concept van trainen.
De training stelt je in staat zelfverdediging vaardigheid te ontwikkelen en helpt je gelijktijdig bij het verbeteren en conserveren van je gezondheid. Het is ook een tak van wetenschap, quanxue (gevecht wetenschap) genaamd.
De methode van statische oefeningen zoals ritsuzen - zhan zhuang zijn een karakteristiek element van dit systeem, maar iBoksen bestaat uit meer dan alleen ritsuzen – zhan zhuang.
Taikiken Taoist reading
Home Wat is MartriXTrainersBedrijfstrainingCoaching •  Workshops  •  Sabbatical Verlof  • Taikiken iBoksen •  99 -Taijiquan
Taikiken book intro •  Baduanjin  •  HachidankinWuji Meditatie  • Muziek Meditatie  • Oude JongerenIndex Pagina  •  Send E-mail  •
iBoksen - Taikiken
Menu:

Het spontane gevecht
Wat is iBoksen
Doelstelling iBoksen
• Theorie iBoksen 
iBoksen Ritsu Zen
De zes richtingen van kracht
iBoksen Han Zen
iBoksen Yuri
iBoksen Hai
iBoksen Hakkei
iBoksen Suishu
iBoksen Kumite
Illustratie Rinus Schulz
© MARTRIX org. 2002  |  Design by: TheFeel.org multimedia
Modified on: 25 January 2011